Twigt GrafiMedia B.V. Twigt GrafiMedia B.V.

Twigt GrafiMedia B.V.

Twigt en de Slapende Leeuw

Deze maand een jaar geleden werd in Den Haag De Slapende Leeuw geveild. Twigt maakte de catalogus.

Twigt en de Slapende Leeuw. Dat klinkt als een spannend avontuur, en dat was het ook wel een beetje. Vorig jaar mei werd in Den Haag de grootste zoetwaterparel ter wereld geveild bij het prestigieuze Venduehuis. Bij het woord parel denk je waarschijnlijk aan een mooie ronde edelsteen, maar daar is geen sprake van. Deze parel heeft al eeuwen de bijnaam De Slapende Leeuw, vanwege de grillige vorm die in de verte doet denken aan een rustend roofdier.

Sleeping Lion close up

In het jaar 1298 schreef de Venetiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo al over een groot Chinees meer, vlakbij de stad Kaindu. Daar werd gedoken naar parels 'met een witte kleur, en niet rond'. De parel die in 2018 werd geveild moet daar ook zijn geboren en gegroeid, tot hij niet meer in zijn schelp paste. De Slapende Leeuw moet ergens in de 17e of 18e eeuw op een boot van de VOC naar Nederland zijn gekomen. Daar aangekomen werd Hendrik Coenraad Sander (1711-1776) de eerste Europese eigenaar van de bijzondere parel. Hij betaalde er destijds 4.500 Engelse Ponden voor.

Na omzwervingen en verschillende eigenaren kwam de parel in 1979 in het bezit van de Amsterdam Pearl Society - oftewel het Parel Genootschap. In 1999 en 2008 werd de parel al uitgebreid tentoongesteld bij Naturalis. Voorafgaand aan de veiling op 31 mei 2018 moest er een uitgebreide brochure komen, die het volledige verhaal van De Slapende Leeuw vertelt. Luxe uitgevoerd met een gouden omslag, en zeker als het gaat om de weergave van kunstvoorwerpen: extra kritisch op de kleuren.

Omslag brochure Sleeping Lion

Twigt mocht de brochure maken, zoals we vaker prachtig drukwerk maken voor het Venduehuis. Dat Haagse veilinghuis is weliswaar het oudste veilinghuis van Nederland, maar een kleine vergeleken met de grote veilinghuizen in Londen en New York. Dat maakt zo'n bijzondere veiling extra bijzonder. En wij van Twigt zijn dan ook extra trots op deze samenwerking!

De Slapende Leeuw ging uiteindelijk voor € 320.000 naar een Japanse kunsthandelaar, die de parel naar verwachting aldaar weer op de markt zal brengen.